Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” wraz z partnerem wydarzenia Samorządem Województwa Mazowieckiego serdecznie zaprasza do udziału w konkursie na Najlepsze produkty regionalne i lokalne obszaru Doliny Radomki.
Wybrane zostaną najlepsze produkty w czterech kategoriach:
- dania mięsne i rybne;
- dania owocowe i warzywne;
- wyroby piekarnicze i cukiernicze;
- miody i inne produkty;
W konkursie mogą wziąć udział: mieszkańcy obszaru wiejskiego zamieszkujący na terenie powiatów radomskiego i przysuskiego w gminach: Jedlińsk, Przytyk, Przysucha, Wieniawa, Wolanów i Zakrzew:
- lokalni liderzy, rolnicy, mieszkańcy obszaru, stowarzyszenia, Koła Gospodyń Wiejskich, grupy nieformalne które wypełnią zgłoszenie, dołączą do niego unikatowy przepis na potrawę/wyrób/produkt kulinarny.
Jeden uczestnik może zgłosić do konkursu nie więcej niż dwa dania/wyroby/produkty.
Formularz zgłoszeń do konkursu – załącznik
Regulamin konkursu – załącznik
Celem konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej i lokalnej obszaru Doliny Radomki, wyszukanie produktów/wyrobów/dań regionalnych i lokalnych, mogących stać się wizytówką obszaru Doliny Radomki, jak też promowanie produktów lokalnych i regionalnych – budujących tożsamość dziedzictwa kulinarnego obszaru. Celem naszym jest także zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych, wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami i wspieranie lokalnej tożsamości, oraz propagowanie zdrowego odżywiania.
Komisja Konkursowa wyłoni zwycięzców którym przyznane zostaną nagrody w postaci bonów na zakup sprzętu AGD.
Warunkiem udziału w konkursie jest nadesłanie w nieprzekraczalnym terminie do dnia 29 września 2025 r. do siedziby LGD „Razem dla Radomki” drogą pocztową lub mailową wypełnionego formularza zgłoszeniowego wraz z przepisem na potrawę, zdjęcia potrawy/wyrobu/dania na adres: Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” ul. 1905 Roku 49, 26-612 Radom lub na adres e – mail: zarzad@razemdlaradomki.pl z dopiskiem na kopercie/w temacie wiadomości e – mail „Konkurs-2025”. Decyduje data wpływu zgłoszenia do Biura LGD.
Prezentacja potraw konkursowych, oraz rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się w dniu 3 października 2025 podczas Gali Organizacji Pozarządowych, Kół Gospodyń Wiejskich i Wolontariatu – Tradycja i Nowoczesność – w Domu Kultury w Przysusze.
Zapraszamy do udziału!



